torsdag 28 augusti 2014

Jokern

Titel: Jokern (org. The Messenger)
Författare: Markus Zusak
Sidantal: 348
-------------
Handling: Ed Kennedy, en tonåring utan klar framtid, som kör taxi olagligt vars hobby är att spela kort med sina vänner, utan framgång. Till råga på allt har han kärleksproblem. 
Hans liv är i stort sätt händelselöst, fram till den dagen då han av misstag stoppar ett bankrån. Strax därefter får han ett spelkort postat hem till sig, det är ett ess med tre adresser och tre olika klockslag. Ed vet inte vad han ska göra, men han övertygar sig själv att de som bor på adresserna behöver hans hjälp. De ska få hjälp av en person som själv behöver det. Så småningom dyker det upp fler spelkort.
Men vem är det egentligen som skickar korten? 

Omdöme: Oj! Jag blev riktigt insatt i boken. Karaktärerna är väldigt distinktiva och unika. Det var inte svårt alls att skilja på dem. Sättet Ed (eller snarare författaren) beskrev alla andra människor på var så himla lätt, men ändå givande. Man fick en stark mental bild av dem riktigt snabbt. Älskade hur dynamiska alla var. Det var helt enkelt ett färgstarkt persongalleri. 

Ed var perfekt på alla möjliga sätt och vis. Han var en rätt vanlig tonåring, men han var så mänsklig. Alla sarkastiska kommentarer han hävde ur sig och alla dåliga skämt var en stor del av hans charm. Han var helt enkelt inte någon märkvärdig, och det var just det som gjorde denna bok så bra.

Om vi ska prata lite om handlingen... Wow säger jag bara. Boken var inte alls som jag trodde. Det var inget stort mysterium som skulle lösas, utan hela boken handlade om Eds resa när han hjälpte andra och hur han på så sätt hjälpte sig själv. 
Jag gillar verkligen budskapet med boken, att alla är viktiga och alla problem kan lösas, hur stora eller små de nu är.

Mest intressanta karaktär: Marvin. Hans karaktär var så komplex, och det som avslöjades om honom sen förklarade så mycket om varför han var som han var. 

Rekommenderas för: De som gillar mer stillsamma böcker med fokus på karaktärerna kommer förmodligen tycka väldigt mycket om boken. 

Första meningen: Bankrånaren är värdelös.

Vill dock ge den ungefär 4,25!

Markus Zusak har även skrivit Boktjuven, eller The Book Thief, som även har filmatiseras! 

// L

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar