onsdag 24 juni 2015

Dockskelettet | Du är aldrig ensamTitel: Dockskelettet
Författare: Holly Black
Sidantal: 245
Förlag: Rabén & Sjögren - tack för exemplaret!
Språk: Svenska
----------
Zach, Poppy och Alice har varit vänner sedan länge. De älskar att leka med sina actionfigurer och skapa en magisk värld med heroiska resor. Men när Zachs pappa kastar ut alla leksaker bestämmer sig Zach för att sluta vara vän med Poppy och Alice, för det är det enda sättet han kan gå vidare.Men Poppy och Alice besöker Zach ändå. Och Poppy är bergsäker på att en porslindocka spökar med henne. Dockan är gjord av människoben, småflicksben. Dockan är fylld av barnets aska. De tre vännerna måste få tillbaka dockan till där flickan levde, för att inte råka ut för hemskheter...

Holly Black måste vara en av de få författarna som kan skriva något så sött men ändå extremt läskigt. Dockskelettet är främst riktad till en lite yngre publik än jag, men det har aldrig stoppat mig innan från att njuta av någonting.

Denna bok är fylld av vänskapsteman och äventyr. Historian om Poppy, Alice och Zach är underbart skriven. Det kändes som att man hade stött på dessa karaktärer innan, för vänskapsbanden var så trovärdiga.

Karaktärerna var så olika, och Holly Black lyckas skildra olika sorters människor galant. Det är nog därför denna bok var så lyckad, för det fanns många olika element.

Sen så var själva handlingen riktigt intressant. Det var spännande att få se hur de löste deras problem. Denna bok är perfekt för lite yngre, tror de skulle uppskatta denna bok väldigt mycket!


____________________________________________________________

Titel: Du är aldrig ensam
Författare: Sarah Dessen
Sidantal: 462
Förlag: Rabén & Sjögren Ännu en gång, tack för detta exemplar!
Språk: Svenska
----------
Ruby Cooper är van att klar sig själv.
Hon förväntar sig alltid det värsta, så slipper hon bli besviken. Till exempel sin massa. Mennär mamman en dag sticker hemifrån förändras Rubys liv på alla plan, och hon får flytta hem till storasyster som hon inte har träffat på tio år.

Plötsligt bor Ruby i ett lyxigt hus och går i en privatskola -  allt verkar perfekt, men hon känner sig inte alls hemma. Inte ens grannkillen Nate kan få henne på andra tankar.

Eller? Kanske är det här nya livet hennes chans att bli lycklig?”
Från bokens baksida.

Jag läste ett par böcker av Sarah Dessen när jag var lite yngre. Eller det var snarare för 4-5 år sedan bara. Sedan slutade jag läsa dem. Men nu återupptäckte jag magin hos Dessens böcker.

Denna bok har så många olika sorters element. Det jag gillade allra mest var hur Ruby hade två liv; hur hon försökte balansera dem. Sen så var det intressant att läsa hur Ruby själv analyserar sina egna handlingar och hur hon rannsakar varje sak hon gjort. Ruby är en riktigt intelligent karaktär, och det är just det som är charmen med denna bok.

Det finns flera sidokaraktärer som var älskvärda också, med deras humoristiska inslag.

Allt som allo är detta en riktigt bra sommarbok. En bok om att finna sin plats i världen, plus lite romantik på köpet!


1 kommentar :

  1. Skulle du rekommendera sista boken för en 14 åring ?

    SvaraRadera