måndag 25 maj 2015

Den Ökända Historien om Frankie Landau-Banks

Titel: Den Ökända Historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Sidantal: 290
Förlag: Lavender Lit - Tack så hemskt mycket för exemplaret!
Format: Inbundet
Publikationsår: 2015
Språk: svenska 

Handling: "Frankie Landau-Banks har förändrats efter sommarlovet, när hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livington. I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap - ett sällskap där bara killar är välkomna. Frankie vägrar låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna." 
(Handling från bokens baksida)

Åsikter: Jag hade inga större förväntningar när det gällde denna bok. Jag har hört en massa gott om en annan bok författaren skrev, så jag var rätt intresserad av att läsa denna. 

Många hyllar denna bok som en feministisk bok. Jag kan inte säga att jag håller med fullt IT, men jag förstör varför man tycker så. Men det tar vi mer om sen!

Språket var lättsamt, lite typisk YA-språk. Men det är långt ifrån negativt! Det är ju bra med sånt språk, och kände verkligen att det var skönt att läsa denna bok efter alla tunga tegelstenar jag läst på senaste tiden. Så denna bok är ingenting som tar extra lång tid att läsa, för man flyger verkligen fram genom sidorna!

Det bästa med språket var ändå de små humoristiska delarna författaren fick in. Det fanns några roliga dialoger, och Frankies inre monologer var också av sådant slag! 

Nu till feminist-delen: Jag förstår som sagt varför denna bok har hyllats som en feministisk bok. För många har det blivit en coming-to-age-bok  som har hjälpt dem känna sig nöjda med dem själva. Och det är superbra! 

Men personligen så fann jag vissa saker som inte alls var feministiskt för mig. Till exempel så blev Frankie rätt upprörd på hennes vän Trish eftersom hon var så "feminin". Frankie slår helt enkelt ner på flera kvinnliga karaktärer för att de beter sig "kvinnligt" och roar sig med typiskt "kvinnliga" grejer istället för att vara lika "bra" som hon och försöka ta sig in i en pojkklubb. Och för mig är nedåt där inte feminism. Att slå ner på andra kvinnor för att de är feminina är inte feministiskt, det är misogyni. För mig personligen handlar feminism om att alla har rätt att vara som de vill vara, vare sig det förhåller sig till stereotyper eller ej, och det är det jag saknade i denna bok. 

Detta är ändå en väldigt läsvärd bok! Den är lätt att läsa, en perfekt sommarläsning!

Plus: De smått feministiska inslagen och språket! 

Minus: De icke-feministiska inslagen som gick lite emot det som folk hyllar denna bok för.

Mest intressanta karaktär: Trish. Har lite av en förkärlek till henne.. Hehe

Första meningen: 14 december 2007
Till rektor Richmond och styrelsen för Alabasters internatskola.

Betyg: 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar