söndag 28 september 2014

Divergent | Insurgent | Allegiant

Jag läste nyligen om de tre böckerna i Divergent-trilogin. Så jag tänkte att jag kan slänga upp lite minirecensioner på dem medan jag ännu har de i färskt minne. Det har bara gått två veckor, så förhoppningsvis är jag tydlig med alla omdömen!
_______________________________________________________________________


Titel: Divergent (Divergent #1)
Författare: Veronica Roth
Sidantal: 487
Språk: Engelska
----------
Handling: Beatrice Priors stad är uppdelad i fem factions. När man är sexton måste alla stadens invånare välja vilken faction de vill tillhöra, för resten av sina liv. När man väl har valt kan man inte gå tillbaka. För Beatrice del står det mellan att stanna med sin familj, eller våga bryta sig loss och vara den hon vill vara.

Hennes val överraskade alla, och nu måste Beatrice, som döpt om sig själv till Tris, klara av initieringsfasen för att vara kvar i den faction hon valde. 

Inte nog med det så är hon en Divergent, något som sätter henne i fara, trots att hon inte vet vad det innebär. Tris kämpar sig igenom initieringsfasen och försöker skaffa vänner, samtidigt som hon måste hålla sin hemlighet intakt.

Åsikter: Jag tyckte väldigt mycket om denna bok! Språket flöt på, och samhället som författaren hade byggt upp var intressant. Sen så fanns det många karaktärer som var tredimensionella, det visades alltid fler sidor till dem, än vad man trodde att de hade. 

Man får verkligen se hur de utvecklas genom bokens gång, särskilt Tris. Det är så underbart när man märker hur huvudkaraktären sakta blir en mer självsäker och starkare person under bokens gång, och hur deras upplevelser förändrar dem. 

Det är en väldigt bra bok för oss tonåringar som vill ha lite mer actionfylld läsning.

Låt inte tjockleken skrämma dig, även om du är van vid lite smalare böcker så är boken väldigt lätt att komma in i, så man märker knappt av sidantalet.

Betyg: 
_______________________________________________________________________

Titel: Insurgent (Divergent #2)
Författare: Veronica Roth
Sidantal: 525
Språk: Engelska
----------
Handling: Tris initationsdag borde ha varit fylld av firande, det var så det skulle ha varit. Istället blev det en dag fylld av blodspillan. Ett krig står på dörrtröskeln, och när konfliker som dessa hotar samhället måste man välja sida. Tris måste stå på sig nu, acceptera sin divergens till fullo, även om det medför fasansfulla konsekvenser. 

Åsikter: Insurgent var lite sämre än Divergent. Oftast är det så med trilogier, mellanvikten har inte samma stuns som den första då det är mellantinget som fokuserar mer på karaktärernas inre konflikter än samhällets. Men jag tycker ändå att boken var riktigt bra.

Man fick se hur allting Tris gick igenom i Divergent påverkade henne, hur hon blev mörkare och mer destruktiv än någonsin. Det gillade jag verkligen, för det utforskade sidor hos henne som hon inte visste existerade. 

Sen så är själva staden och dess uppbyggnad så väldigt intressant, så det var kul att läsa mer om den.

Om man tyckte om den första boken ska man definitivt läsa denna! 

Betyg:  

_______________________________________________________________________

Titel: Allegiant (Divergent #3)
Författare: Veronica Roth
Sidantal: 544

Språk: Engelska
----------
Handling: Efter att ha upptäckt att hela deras samhälle är ett experiment delas staden i två stora grupper, vilket leder till ännu mer konflikter i den krigiska miljön. Tris får möjligheten att upptäcka världen utanför muren, och hon är mer än redo. Med det de upptäcker är mer än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

Åsikter:  Boken har två perspektiv, Tris och Tobias. Innan var det bara ur Tris synvinkel man fick läsa. Jag gillar att det är ut Tobias med nu. Det enda lite tråkiga med det var att berättarrösterna var lite väl lika. Men eftersom jag älskar dessa karaktärer så mycket så gör det ingenting. 

I denna boken förklarades ALLT. Hur samhället byggdes upp och vad det innebar att vara Divergent och varför alla serum inte biter på Tris. 

Allegiant var ett värdigt slut på denna fantastiska serie. Det är min favoritbok av alla tre böcker. Handlingen var stark och det fans plot-twists överallt!

Sen så spilldes det väldigt många tårar, så jag kan vara lite partisk. Men boken gjorde verkligen karaktärerna rättvisa.

Det var alltså ett sorgligt, men grymt fantastiskt slut på denna trilogi!

Betyg: 


// L

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar